Alergija na mleko

Alergija na mleko spada med alergije na hrano in sproža neželen imunski odziv na eno ali več sestavin, ki jih vsebuje živalsko mleko. Ena od najresnejših posledic alergije na mleko je lahko anafilaksija, ki je potencialno smrtno nevarno stanje.

Potrebno je ločevati med alergijo na mleko in laktozno intoleranco.

Alergeni v mleku

Oseba z alergijo na mleko lahko negativno reagira na eno od desetin različnih beljakovin v mleku. Najpogostejša je alergija na alfa S1 - kazein.

Te beljakovine so različne med vrstami. To pojasnjuje, zakaj lahko nekdo, ki ima alergijsko reakcijo na ovčje ali kozje mleko, še vedno lahko pije materino mleko, ne da bi iel alergično reakcijo na mleko.

Simptomi alergije na mleko

Glavni simptomi so prebavni, dermatološki in oviranje dihal. Simptomi so lahko kožni izpuščaji, koprivnica, bruhanje in stiskanje želodca, driska, zaprtje, bolečine v rebuhu ali vetrovi. Lahko pride tudi do drugih posledic v povezavi z alergijo na mleko: anafilaktične reakcije, atopijski dermatitis, sopihanje, infantilne kolike, gastroezofagealni refluks (GER), vnetje požiralnika, alergični kolitis, glavobol / migrena, tahikardija, oralno draženje in zaprtje.
Simptomi se lahko pojavijo v nekaj minutah po izpostavljenosti kot takojšnja reakcija, ali šele po nekaj urah in redkeje celo dneh.



Razlika med alergijo na mleko in laktozno intoleranco

Alergija na mleko je alergija na hrano, ki povzroča neželen imunski odziv na beljakovino v hrani, ki je za običajne posameznike neškodljiva. Pri laktozni intoleranci pa gre za nealergijsko občutljivost do hrane, ki izhaja iz pomanjkanja encima laktaze, ki je potreben za prebavo sladkorja v mleku. Neželeni učinki laktozne intolerance se običjano pojavijo pri veliko večjih količinah zaužitega mleka, kot pa pri alergiji na mleko, kjer lahko alergično reakcijo sproži že zaužitje manjše količine mleka.

Laktozna intoleranca običajno velja kot normalno stanje za večino odraslih na svetovni ravni in ne velja za bolezensko stanje.