Vzroki laktozne intolerance

Razlog za laktozno intolerance je nizka raven encima laktaze v tankem črevesju, kar običajno pripelje do simptomov in znakov laktozne intolerance.

Običajno celice, ki sestavljajo tanko črevo, proizvajajo laktazo. Ta encim nase veže laktozo iz molekul hrane, ki jo jeste, ter jih razbije na dva enostavna sladkorja (glukozo in galaktozo), ki se lahko absorbirata v krvni obtok.

Brez zadostne količine encima laktaze večina laktoze v hrani ostane nepredelana v debelem črevesu, kjer se z njo soočijo običajne črevesne bakterije. To povzroči simptome laktozne intolerance - pline, napenjanje in drisko.

Obstajajo tri vrste laktozne intolerance

Primarna laktozna intoleranca kot posledica staranja

Normalno človeško telo proizvaja velike količine laktaze ob rojstvu in v zgodnjem otroštvu, ko je mleko glavni vir prehrane. Navadno se proizvodnja laktaze s starostjo zmanjšuje, saj človeška prehrana postaja vse bolj raznolika in se telo manj zanaša na mleko. To postopno upadanje lahko povzroči simptome laktozne intolerance.

Sekundarna laktozna intoleranca kot posledica bolezni ali poškodbe
Ta oblika laktozne intolerance se zgodi, ko tanko črevo zmanjšuje proizvajanje laktaze po bolezni, operaciji ali poškdobi v tankem črevesju. To se lahko zgodi zaradi črevesnih bolezni, kot so celiakija, gastroentritis in vnetne črevesne bolezni, kot je naprimer Crohnova bolezen. Zdravljenje osnovne bolezni lahko ponovno poviša raven laktaze in izboljša prebavljanje laktoze.

Prirojena laktozna intoleranca
Redko se zgodi, da se dojenčki že rodijo z laktozno intoleranco, ki jo povzroča popolna odsodnost encimov laktaze. Ta motnja se prenaša iz roda v rod in deduje, če imata oba starša otroka gene, ki povzročajo laktozno intoleranco. Dojenčki s prirojeno laktozno intoleranco ne prenašajo laktoze niti v materinem mleku in imajo drisko od rojstva.