Laktozna intoleranca test

Če vaš zdravnik na podlagi vaših simptomov in glede na vaš odziv na zamnjšanje količine mlečnih izdelkov sumi, da gre za laktozno intoleranco ,vam lahko predpiše test, ki lahko potrdi vašo laktozno intolrenco. Testov za laktozno intoleranco je več, tukaj pa vam predstavljamo tri:

Test za laktozno intoleranco - s tem testom zmerijo toleranco na laktozo vašega telesa s tem, da popijete tekočino, ki vsebuje visoko stopnjo laktoze. Dve uri po pitju tekočine zdravnik opravi krvne preiskave za merjenje količine glukoze v krvnem obtoku. Če se vam koncentracija sladkorja ne dvigne, to pomeni, da vaše telo laktoze ni pravilno prebavilo in ne absorbira laktoze.



Dihalni test za laktozno intoleranco - Tudi ta test zahteva pitje tekočine, ki vsebuje visoko stopnjo laktoze. Potem zdravnik meri količino vodika v izdihanem zraku v rednih časovnih presledkih. Običajno je zaznati zelo malo vodika, vendar če vaše telo ne prebavlja laktoze, bo vrenje v črevesju sproščalo vodik, ki ga boste sčasoma izločili z izdihanem zraku.

Test kislosti blata - Se uporablja predvsem za dojenčke in otroke, pri katerih ni možno izvesti druge vrste testa. Fermentacija, ki jo neprebavljena laktoza ustvarja v mlečnih kislinah, pušča sledi v blatu.