Laktozna intoleranca dieta

Prvo pravilo diete pri laktozni intoleranci je, da je treba jesti manj mlečnih izdelkov.

Za mnoge so mlečni izdelki priročen način za pridobivanje vitaminov in hranilnih snovi, kot je kalcij. Vendar pa zmanjšanje uživanja mlečnih izdelkov ne pomeni, da ljudje ne morejo dobiti dovolj kalcija. Kalcij najdemo v številnih drugih živilih, kot so:

Brokoli
S kalcijem obogateni proizvodi, kot so kruh in sokovi
Losos v pločevinkah
Mlečni nadomestki, kot je sojino ali riževo mleko
Pomaranče
Rabarbara
Špinača

Če se odrečete vsem mlečnim izdelkom, je prav tako pomembno, da poskrbite, da boste dobili dovolj vitamina D. Sicer ne obstaja veliko živil, ki ga vsebujejo, vendar pa ga vsebujejo naprimer jajca, jetra in ogurt. Vaše telo proizvaja vitamin D tudi, ko je izpostavljeno soncu, vendar ga pridobi manj, ko uporabljate zaščito proti soncu, ki pa je prav tako pomembna zaradi raznih kožnih bolezni.

Prosite zdravnika za napotitev k diatetiku, ki vam lahko pomaga načrtovati vaše obroke. Z zdravnikom se tudi posvetujte, če boste morali jemati nadomestke za kalcij in vitamin D.


Predvsem pa bodite previdni, če se odločite, da ne boste več uživali mlečnih izdelkov.

Morda pri dieti za laktozno intoleranco ne bo potrebno popolnoma ukiniti mlečnih proizvodov. Večina ljudi z laktozno intoleranco lahko uživa nekatere mlečne izdelke brez simptomov. Morda so bolj primerni izdelki z nizko vsebnostjo maščob, kt so posneto mleko. Prav tako je mogoče nekoliko izboljšati toleranco na mlečne proizvode s postopnim uvajanjem v dieto.

Načini za spremembo prehrane za zmanjšanje simptomov laktozne intolerance, so:
- izbira manjših obrokov, ki vsebujejo mlečne izdelke. Manjša porcija pomeni manjšo verjetnost za prebavne težave.
- pitje mleka med uživanjem drugih živil. To upočasni prebavni proces in lahko zmanjša simptome laktozne intolerance.
- eksperimentiranje s ponudbo mlečnih izdelkov. Vsi mlečni izdelki ne vsebujejo enake količine laktoze. Trdi siri imajo majhne količine laktoze in običajno ne povzročajo nobenih simptomov. Tudi jogurti pri različnih ljudeh različno vplivajo na laktozno intoleranco.
- nakup izdelkov z manj ali brez laktoze. Vedno več trgovin prodaja poleg običajnih mlečnih izdelkov tudi takšne z manj laktoze.